Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: S Vatikánom máme spoločný postoj k Ukrajine i rodine

Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

Šéf maďarskej diplomacie na rokovaniach povedal, že Maďarsko vníma rodinu ako dôležitú národnú otázku.

Vatikán/Budapešť 25. januára (TASR) - Maďarsko a Vatikán majú spoločný postoj k potrebe ukončenia vojny na Ukrajine, ochrane rodiny a podpore kresťanov. Vyhlásil to v stredu vo Vatikáne šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, ktorý sa podľa agentúry MTI stretol okrem iných predstaviteľov Svätej stolice aj so sekretárom pre vzťahy so štátmi a medzinárodnými organizáciami Paulom Richardom Gallagherom. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

Maďarský minister podotkol, že v uvedených otázkach sa Maďarsko a Vatikán odkláňajú od "medzinárodnému mainstreamu".

"Žiaľ, v medzinárodnej politike prevláda vojnová rétorika, pričom v mnohých prípadoch sú tí, ktorí presadzujú mier, kritizovaní," konštatoval Szijjártó v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Šéf maďarskej diplomacie na rokovaniach povedal, že Maďarsko vníma rodinu ako dôležitú národnú otázku. K otázke ochrany kresťanov pripomenul, že nedávno zrenovovali kostoly s finančnou podporou Maďarska v Libanone a Mexiku. Maďarsko v posledných rokoch vynaložilo okolo sto miliónov dolárov (92,08 milióna eur) na podporu kresťanských komunít žijúcich v ťažkých situáciách.

"Pomohli sme zhruba miliónu kresťanov v 60 krajinách vrátiť sa domov alebo dať im možnosť zostať vo svojich domovoch," uzavrel maďarský minister zahraničných vecí.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)