Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Slovinské úrady odporúčajú otvoriť hranice s Maďarskom

Na snímke minister zahraničných vecí Maďarskej republiky Péter Szijjártó, archívne foto. Foto: TASR Jakub Kotian

Maďarský minister povedal, že vláda v reakcii na opatrenia Rakúska a Slovenska súvisiace s otváraním hraníc čoskoro prerokuje kroky potrebné na zabezpečenie princípu vzájomnosti.

Budapešť 21. mája (TASR) - Slovinské zdravotnícke orgány na základe dobrých výsledkov ochrany proti pandémii koronavírusu v Maďarsku odporučili otvoriť hranice pre občanov Maďarska a Slovinska, uviedol vo štvrtok na Facebooku minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po telefonickom rokovaní so šéfom slovinskej diplomacie Anžem Logarom.

"Maďarsko má záujem rozumným spôsobom uvoľniť existujúce obmedzenia na hraniciach, preto policajní šéfovia Maďarska a Slovinska začnú rokovať o detailoch otvárania hraníc," informoval Szijjártó.

Maďarský minister v utorok povedal, že maďarská vláda v reakcii na opatrenia Rakúska a Slovenska súvisiace s otváraním hraníc čoskoro prerokuje kroky potrebné na zabezpečenie princípu vzájomnosti. Pripomenul, že v pondelok a v utorok rokoval so svojimi rezortnými partnermi z Česka, Rakúska a Slovenska o možných zmierneniach obmedzení prechodu štátnych hraníc.

V Maďarsku za uplynulých 24 hodín zomreli na ochorenie COVID-19 ďalší traja starší pacienti trpiaci chronickými chorobami - počet obetí tak stúpol na 473. Z ochorenia COVID-19 sa doteraz zotavilo 1509 pacientov. Počet aktuálne nakazených novým druhom koronavírusu klesol na 1659, z nich 510 si vyžaduje nemocničnú starostlivosť. Z hospitalizovaných je 27 napojených na pľúcnu ventiláciu.

spravodajca TASR Ladislav Vallach