Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Štatút do EÚ s Ukrajinou a Moldavskom malo mať aj Gruzínsko

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Maďarska Peter Szijjártó. Foto: TASR – Martin Baumann

Maďarský minister vyhlásil, že je nepochopiteľné a z hľadiska Európy aj škodlivé, že Brusel Gruzínsku neudelil štatút čakateľa na členstvo.

Budapešť/Tbilisi 24. júna (TASR) - V Bruseli sa zrodilo historické rozhodnutie o udelení kandidatúry na členstvo v Európskej únii Ukrajine a Moldavsku, avšak tento štatút mohlo dostať aj Gruzínsko, cituje spravodajca TASR v Budapešti vyjadrenie šéfa maďarskej diplomacie Pétera Szijjártóa z piatkovej návštevy v Gruzínsku, zverejnené na Facebooku.

"Maďarská vláda síce podporila toto rozhodnutie, avšak chcela dosiahnuť, aby aj Gruzínsko dostalo štatút kandidáta na členstvo," povedal Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s gruzínskym rezortným partnerom Iliom Darchiashvilim. Ten aj napriek rozhodnutiu Bruselu vyjadril poďakovanie za to, že EÚ "poskytla nádej gruzínskemu ľudu", a dodal, že očakávané reformy jeho krajina splní.

Maďarský minister vyhlásil, že je nepochopiteľné a z hľadiska Európy aj škodlivé, že Brusel Gruzínsku neudelil štatút čakateľa na členstvo.

Gruzínsko vo štvrtok večer oznámilo, že je odhodlané podniknúť kroky požadované na získanie štatútu kandidátskej krajiny na členstvo v Európskej únii. Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová sa takto vyjadrila po tom, ako sa lídri EÚ rozhodli odložiť kandidatúru Tbilisi.

"Sme pripravení nasledujúce mesiace s odhodlaním pracovať na tom, aby sme dosiahli štatút kandidátskej krajiny," napísala Zurabišviliová na sociálnej sieti Twitter po tom, ako lídri EÚ vyhlásili, že Tbilisi musí splniť ešte mnoho podmienok, kým mu umožnia vydať sa cestou k oficiálnemu členstvu v Únii.

Lídri EÚ udelili vo štvrtok večer na summite v Bruseli Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín. Gruzínsku bola zatiaľ ponúknutá perspektíva členstva v EÚ.