Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Tí, ktorí chcú mier, môžu dôverovať Trumpovi

Na archívnej snímke Peter Szijjártó. Foto: TASR – Martin Baumann

Dúfame, že s jeho mierotvornými schopnosťami môžeme počítať aj v budúcnosti, napísal maďarský minister zahraničných vecí.

Budapešť 5. septembra (TASR) - Tí, ktorí chcú mier, môžu bezpečne dôverovať americkému exprezidentovi Donaldovi Trumpovi, keďže po mnohých desaťročiach totálnych zlyhaní a neefektívnosti priniesli Abrahámske dohody opäť nádej na mier Blízky východ. Uviedol to v utorok na Facebooku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Szijjártó pripomenul, že 15. septembra 2020 bol jediným európskym ministrom zahraničia v záhrade Bieleho domu, keď izraelský premiér Benjamin Netanjahu podpísal dohodu o normalizácii vzťahov Izraela s predstaviteľmi Spojených arabských emirátov (SAE) a Bahrajnu.

SAE boli prvou krajinou, ktorá súhlasila s nadviazaním úplných diplomatických vzťahov s Izraelom na základe tzv. Abrahámskych dohôd. Tie medzi oboma krajinami sprostredkoval vtedajší americký prezident Trump.

"Väčšina sveta vyjadrila svoje pochybnosti a výhrady, ale teraz sa dokázalo, že Abrahámske dohody fungujú," podčiarkol Szijjártó. Pripomenul, že Izrael v pondelok otvoril svoje veľvyslanectvo v Bahrajne, čo sa pred niekoľkými rokmi zdalo "dosť nepravdepodobné".

"Je čas vzdať úctu našim priateľom v Bahrajne a Izraeli a prezidentovi Trumpovi. Dúfame, že s jeho mierotvornými schopnosťami môžeme počítať aj v budúcnosti," napísal maďarský minister zahraničných vecí.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)