Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Ukrajinskí politici hovoria o Maďarsku neprijateľným tónom

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Maďarskej republiky Péter Szijjártó. Foto: TASR – Jakub Kotian

Šéf maďarskej diplomacie tak reagoval na kritiku Kyjeva na adresu predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra.

Budapešť 6. júna (TASR) - Ukrajinskí politici hovoria neprijateľným tónom o Maďarsku, provokujú ho, tvrdia o ňom klamstvá a snažia sa ho začierniť, napísal v statuse zverejnenom v pondelok na Facebooku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Szijjártó reagoval na kritiku Kyjeva na adresu predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra, ktorý v Deň spolupatričnosti 4. júna pri príležitosti 102. výročia podpísania Trianonskej mierovej zmluvy hovoril o tom, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj trpí psychickými problémami. Podľa predsedu zákonodarného zboru totiž Zelenskyj ako hlava štátu, ktorý je odkázaný na pomoc, môže iba prosiť, nie však požadovať, a už vôbec nie vyhrážať sa.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v nedeľu po Kövérových slovách na Twitteri napísal, že jedinou problematickou krajinou európskej rodiny je Maďarsko, ktoré bráni akejkoľvek reakcii na "ruské zverstvá" páchané na Ukrajine. "Maďarsko zámerne mení duše zosnulých ukrajinských detí na olejové perníky," napísal Podoľak.

"Kým v Maďarsku v uplynulých mesiacoch pracovali desaťtisíce ľudí na tom, aby poskytli pomoc Ukrajine zmietanej vo vojne a jej ľudu, tak ukrajinskí politici o nás priebežne hovoria neprijateľným tónom, provokujú nás, tvrdia klamstvá a snažia sa nás začierniť," napísal Szijjártó na sociálnej sieti.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)