Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Szijjártó v Bruseli kritizoval oslabovanie práv Maďarov v Zakarpatsku

Na archívnej snímke z 5. októbra 2021 minister zahraničných vecí Maďarska Peter Szijjártó. Foto: TASR – Martin Baumann

Podľa jeho slov Ukrajina ako kandidát na členstvo v EÚ musí rešpektovať pravidlá spoločenstva.

Brusel/Budapešť 23. januára (TASR) - Rozhodnutia, ktoré oslabujú práva maďarskej menšiny v ukrajinskej Zakarpatskej oblasti, skomplikujú v Maďarsku prijímanie rozhodnutí potrebných k podpore Ukrajiny v nasledujúcom období. Vyhlásil to v pondelok v Bruseli šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

Maďarský minister na zasadaní Rady EÚ pre zahraničné veci ostro kritizoval, že na Ukrajine v uplynulých dňoch zrazu vo veľkom počte bez akéhokoľvek opodstatnenia odvolali riaditeľov škôl a učiteľov maďarskej národnosti, pričom inštitúciám nariadili z budov odstrániť maďarské národné symboly.

"Sú to všetko znaky vážneho a sústredeného protimaďarského útoku," podčiarkol s poznámkou, že v takejto situácii sa budú v Maďarsku ťažko prijímať rozhodnutia na podporu Ukrajiny, ktoré aj bez toho vyžadujú od Maďarov isté obete.

Podľa jeho slov Ukrajina ako kandidát na členstvo v EÚ musí rešpektovať pravidlá spoločenstva. "Zaručenie práv národnostných menšín je spoločnou hodnotou a povinnosťou," dodal Szijjártó, podľa ktorého by bolo potrebné vrátiť sa na Ukrajine k zákonom platným v roku 2015, pretože znemožnenie fungovania škôl s maďarským vyučovacím jazykom je neprijateľné.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)