Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: V Maďarsku nikoho nesledovali pre jeho prácu či povolanie

Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

Maďarská opozícia pre škandál s odpočúvaním prostredníctvom sledovacieho softvéru Pegasus zvolala v pondelok parlamentný výbor pre národnú bezpečnosť.

Budapešť 28. júla (TASR) - V Maďarsku nikoho nesledovali pre jeho prácu či povolanie, vyhlásil v stredu v rozhovore pre portugalskú verejnoprávnu televíziu maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v súvislosti s podozreniami, že vláda využila izraelský softvér Pegasus na sledovanie osobností verejného života.

Podľa spravodajského servera 24.hu však Szijjártó - podobne ako ostatní členovia kabinetu premiéra Viktora Orbána - ani neodpovedal na otázku, či maďarské štátne orgány izraelský špionážny softvér používali.

"Nechápem otázku, či používame takú, alebo onakú technológiu. Všetky tajné služby odpočúvajú a sledujú ľudí, ktorí podľa nich znamenajú hrozbu národnej bezpečnosti," poznamenal šéf maďarskej diplomacie.

Približne tisíc demonštrantov sa zhromaždilo v pondelok večer v Budapešti v súvislosti s podozreniami, že vláda využila izraelský softvér Pegasus na sledovanie osobností verejného života. Protestujúci to porovnávali s komunistickou minulosťou krajiny.

Maďarská opozícia pre škandál s odpočúvaním prostredníctvom sledovacieho softvéru Pegasus zvolala v pondelok parlamentný výbor pre národnú bezpečnosť. Ten však neprijal žiadne uznesenie. Minister vnútra Sándor Pintér sa na neverejnom zasadaní výboru zúčastnil. Poslanci vládnej strany Fidesz ho ho bojkotovali a výbor nebol uznášaniaschopný.

Maďarská prokuratúra začala niekoľko vyšetrovaní v súvislosti so sťažnosťami, ktoré dostala po zverejnení podozrení o využití špionážneho systému na sledovanie novinárov, ľudskoprávnych aktivistov, politikov či podnikateľov kritických voči vláde.