Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Je hanbou Bruselu, že rozširovanie EÚ nepokročilo ďalej

Na archívnej snímke z 5. októbra 2021 minister zahraničných vecí Maďarska Peter Szijjártó. Foto: TASR – Martin Baumann

Podľa jeho slov po schôdzke s ministrom zahraničných vecí Čiernej Hory by Únia v čase terajších mimoriadnych hospodárskych výziev mala urobiť všetko v záujme zníženia bezpečnostných rizík.

Budapešť/Podgorica 15. júna (TASR) - Je hanbou Bruselu, že rozširovanie Európskej únie v uplynulom období nepokročilo ďalej, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v stredu v Podgorici po schôdzke s ministrom zahraničných vecí Čiernej Hory Rankom Krivokapičom. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

Szijjártó podčiarkol, že integrácia západného Balkánu by prispela súčasne k posilneniu bezpečnostnej situácie i k zlepšeniu hospodárskej konkurencieschopnosti.

Podľa jeho slov by Únia v čase terajších mimoriadnych hospodárskych a bezpečnostných výziev mala urobiť všetko v záujme zníženia bezpečnostných rizík a zachovania konkurencieschopnosti európskych ekonomík.

Ministri okrem iného diskutovali o možnosti prepojenia aktuálne modernizovanej železničnej trate medzi srbským Belehradom a Budapešťou s najväčším čiernohorským prístavom Bar. Šéf maďarskej diplomacie v tejto súvislosti poznamenal, že vplyvom vojny na Ukrajine sa komplikuje preprava na dopravných koridoroch medzi západom a východom, preto sa zhodnotia severojužné koridory.

spravodajca TASR Ladislav Vallach