Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: V Turecku obnovíme ortodoxný kostol i nemocnicu

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó Foto: TASR/AP

Szijjártó dodal, že maďarský kabinet vyčlenil jeden milión dolárov na programy sýrskych kresťanských cirkví určených na pomoc ľuďom.

Budapešť/Brusel 20. marca (TASR) - Maďarská vláda okrem doposiaľ poskytnutej pomoci Turecku po zemetrasení ponúkla financovanie rekonštrukcie pravoslávneho kostola a kultúrneho centra, ako aj účasť na rekonštrukcii zničenej nemocnice. Podľa agentúry MTI to v pondelok v Bruseli oznámil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR.

Maďarsko podľa slov ministra poskytne finančné zdroje na rekonštrukciu kostola svätého Petra a Pavla sýrskej pravoslávnej cirkvi v Adiyamane a finančne podporí aj obnovu kultúrneho centra v meste Osmaniye, kde je zriadená stála expozícia maďarského skladateľa Bélu Bartóka. Maďarsko sa zúčastní aj na rekonštrukcii nemocnice, ktorú určia miestne turecké úrady.

Szijjártó dodal, že maďarský kabinet vyčlenil jeden milión dolárov (9,4 milióna eur) na programy sýrskych kresťanských cirkví určených na pomoc ľuďom, ktorí v dôsledku prírodnej katastrofy prišli o svoje domovy.

Maďarsko vyslalo do Turecka 167 záchranárov s 29 záchranárskymi psami, ktorí zachránili životy 35 ľuďom, a poslalo aj 120 ton zdravotníckej techniky na podporu fungovania tureckého zdravotníctva, povedal šéf maďarskej diplomacie.



(spravodajca TASR Ladislav Vallach)