Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Vo vzťahu Maďarska s Ukrajinou došlo k miernemu zlepšeniu

Na snímke zľava ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok 13. mája 2021 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa pred konferenciou šéfov diplomacie krajín C5 a Ukrajiny stretol s ukrajinským rezortným kolegom Dmytrom Kulebom.

Budapešť/Bratislava 13. mája (TASR) - Vo vzťahu Maďarska k Ukrajine došlo v uplynulých dňoch k pokroku, ktorý vzbudzuje opatrný optimizmus. Vyhlásil to vo štvrtok v Bratislave maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý sa pred konferenciou šéfov diplomacie krajín C5 a Ukrajiny stretol s ukrajinským rezortným kolegom Dmytrom Kulebom.

Podľa agentúry MTI Szijjártó maďarským novinárom povedal, že s Kulebom sa dohodli, že po dlhej prestávke čo najskôr zvolajú rokovanie zmiešanej maďarsko-ukrajinskej komisie pre menšiny, v rámci ktorej bude možné okrem oblasti vzdelávania prerokovať aj ďalšie problematické otázky.

Šéf maďarskej diplomacie podotkol, že vzťahy Maďarska a Ukrajiny sa v poslednom období "neriadili pozitívnym scenárom", bolo v nich množstvo nedorozumení. Ich zdrojom boli podľa jeho slov kroky Ukrajiny voči Maďarom žijúcim v Zakarpatskej oblasti.

Szijjártó vyzdvihol okrem iného pokrok na už druhej schôdzke maďarsko-ukrajinskej pracovnej skupiny pre vzdelávanie, ktorá zasadala v stredu a ktorá načrtla riešenie na zlepšenie situácie Maďarov žijúcich na Ukrajine v oblasti používania ich materského jazyka. Maďarský minister tiež ocenil Kulebov pozitívny postoj k maďarskému návrhu na vzájomné uznávanie dokladov potvrdzujúcich zaočkovanie občanov proti novému druhu koronavírusu.



(spravodajca TASR Ladislav Vallach)