Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Vodcovia EÚ nedokážu vyvodiť závery z parížskych útokov

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, archívne foto Foto: TASR/AP

Šéf maďarskej diplomacie zdôraznil, že si títo politici neuvedomujú, že zachovanie politiky nestrážených hraníc Európy bude mať za následok nekontrolovaný príchod ďalších státisícov migrantov.

Budapešť/Ramalláh 17. novembra (TASR) - Reakcie vodcov Európskej únie na piatkové teroristické útoky v Paríži z pohľadu prisťahovaleckej politiky označil dnes maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v palestínskom Ramalláhu za zarážajúce a šokujúce, informovala agentúra MTI.

Šéf maďarskej diplomacie v Ramalláhu rokoval s palestínskym ministrom zahraničných vecí Rijádom al-Malkím. Szijjártó povedal, že považuje za šokujúce a zarážajúce vyhlásenia európskych politikov, ktorí nedokážu vyvodiť patričné závery z parížskych udalostí.

Zdôraznil, že si títo politici neuvedomujú, že zachovanie politiky nestrážených hraníc Európy bude mať za následok nekontrolovaný príchod ďalších státisícov, čo bude znamenať nárast bezpečnostného rizika pre Európanov.

Maďarský a palestínsky minister sa zhodli v tom, že v prvom rade je potrebné riešiť dôvody, ktoré vedú k migrácii, ale aj v tom, že k nestabilite oblastí v okolí Európy viedli zlé medzinárodné rozhodnutia. Tieto rozhodnutia je nutné korigovať a za účasti Európskej únie je potrebné stabilizovať krízové oblasti.

Szijjártó v súvislosti so situáciou na Blízkom východe potvrdil, že Maďarsko podporuje riešenie palestinsko-izraelského konfliktu, ktoré treba dosiahnuť rokovaniami, v podobe dvoch štátov.

Maďarská strana očakáva výrazné zlepšenie vzájomných obchodných vzťahov, ministri navrhli spoluprácu obchodných a priemyselných komôr Maďarska a Palestíny. Palestínčania by radi rozšírili svoje zdroje dodávok pre potravinársky priemysel, preto Budapešť podporí posilnenie maďarských agrárnych podnikov na palestínskom trhu, píše MTI.

Maďarský minister v závere svojej dvojdňovej izraelsko-palestínskej návštevy položil veniec k hrobu zosnulého palestínskeho prezidenta Jásira Arafata a stretne sa s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.