Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Zachováme strategické partnerstvo Maďarska s Rumunskom

Na archívnej snímke z 5. októbra 2021 minister zahraničných vecí Maďarska Peter Szijjártó. Foto: TASR – Martin Baumann

Podľa Szijjártóa obe krajiny chcú strategické partnerstvo zachovať aj napriek tomu, že existujú skupiny, ktoré majú záujem vyvolávať zmätky.

Budapešť 15. novembra (TASR) - Strategické partnerstvo Maďarska s Rumunskom je veľkou pomocou aj z hľadiska predchádzania ekonomickej recesie, vytvárania energetickej bezpečnosti a zvládania tlaku ilegálnej migrácie. Maďarsko , preto má záujem na jeho udržaní. Podľa agentúry MTI to vyhlásil v utorok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó po schôdzke s rumunským rezortným partnerom Bogdanom Aurescom, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí pripomenulo, že zachovanie dohody o strategickom partnerstve je v záujme Rumunska, Maďarska a národnostných komunít na ich území a bola podpísaná práve pred dvadsiatimi rokmi.

Podľa Szijjártóa obe krajiny chcú strategické partnerstvo zachovať aj napriek tomu, že existujú skupiny, ktoré majú záujem vyvolávať zmätky. "Súčasné vlády Maďarska a Rumunska majú pre každého jasný, ľahko pochopiteľný cieľ, ktorým je udržanie tohto strategického partnerstva, a to jednoducho preto, že je to dobré pre obe krajiny a ich národy," zdôraznil šéf maďarskej diplomacie.

Szijjártó ocenil efektívnu spoluprácu s Rumunskom v oblasti kontroly hraníc. "Maďarsko v tomto roku doteraz zabránilo 250.000 pokusom o nelegálne prekročenie hranice na južnej hranici (so Srbskom) a ak by bol migračný tlak aj smerom z Rumunska, tak by sa maďarské orgány nemohli sústrediť na južnú hranicu," dodal.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)