Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Izrael má naďalej dôležitú úlohu v systéme vzťahov Maďarska

Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Foto: TASR - Marko Erd

Maďarsko vníma Izrael ako svojho spojenca, pre ktorého urobíme všetko pre to, aby k našim priateľom konečne pristupovali v medzinárodných organizáciách korektne, uviedol Péter Szijjártó.

Budapešť 23. júna (TASR) - Izrael zohráva aj naďalej dôležitú úlohu v systéme vzťahov Maďarska, vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v statuse zverejnenom vo štvrtok na Facebooku, v ktorom referoval o telefonickom rozhovore s izraelským ministrom zahraničných vecí a budúcim premiérom Jairom Lapidom, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Maďarsko vníma Izrael ako svojho spojenca, pre ktorého urobíme všetko pre to, aby k našim priateľom konečne pristupovali v medzinárodných organizáciách korektne. Bolo by dobre, keby bola spolupráca medzi Európskou úniou a Izraelom užšia, preto iniciujeme čo najskoršie zvolanie Asociačnej rady EÚ. Sme zaviazaní viesť úsilie o budovanie mieru a boj proti terorizmu," zdôraznil Szijjártó.

Šéf maďarskej diplomacie pripomenul, že zrejme na budúci týždeň Lapid prevezme funkciu predsedu izraelskej vlády od terajšieho premiéra Naftaliho Bennetta.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)