Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Maďarsko a Bulharsko posudzujú problémy EÚ podobne

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Foto: TASR/MTI

Maďarsko podľa slov Szijjára oceňuje snahy Bulharska, pokiaľ ide o ochranu vonkajších hraníc Únie, a preto podporuje čo najskoršie prijatie tejto balkánskej krajiny do schengenskej zóny.

Budapešť/Sofia 3. novembra (TASR) - Bulharsko a Maďarsko posudzujú najdôležitejšie problémy Európskej únie podobne, a podobné sú aj ich odpovede na ne. Povedal to dnes v Sofii maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po schôdzke s bulharským premiérom Bojkom Borisovom a viacerými členmi jeho vlády.

Podľa agentúry MTI šéf maďarskej diplomacie dodal, že v nadchádzajúcich ťažkých sporoch týkajúcich sa budúcnosti Únie sa budú môcť Maďarsko a Bulharsko na seba vzájomne spoliehať ako spojenci.

"Naše krajiny sú spojencami v diskusiách o ilegálnej migrácii. Zhodujeme sa v tom, že ilegálne prisťahovalectvo treba zastaviť na vonkajších hraniciach EÚ. Zhodujeme sa aj v tom, že Brusel by mal rozhodnúť o tom, kto môže vstúpiť na územie EÚ, ešte predtým, než sa tak stane," dodal Szijjártó.

Maďarsko podľa jeho slov oceňuje snahy Bulharska, pokiaľ ide o ochranu vonkajších hraníc Únie, a preto podporuje čo najskoršie prijatie tejto balkánskej krajiny do schengenskej zóny. Maďarský minister podotkol, že Bulharsko vybudovalo hraničné zábrany na hranici s Tureckom v dĺžke 260 kilometrov.

"Sme spojencami aj v otázke ochrany kresťanských hodnôt európskeho kontinentu," zdôraznil Szijjártó.