Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Europarlament si pripomína 20.výročie prvých eurobankoviek a euromincí

Foto: TASR/AP

Predsedníčka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeová v pléne EP uviedla, že euro zjednodušilo životy Európanov a prinieslo im reálne ekonomické výhody.

Brusel/Štrasburg 15. februára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) si v pondelok na otvorení plenárneho zasadnutia v Štrasburgu pripomenuli 20. výročie obehu prvých eurobankoviek a euromincí.

Predsedníčka EP Roberta Metsolaová pri tejto príležitosti uviedla, že euro je "jedným z najväčších úspechov EÚ". O tom podľa nej svedčí aj nedávny prieskum Eurobarometra, ktorý ukázal, že 78 percent občanov členských krajín Únie považuje spoločnú európsku menu za "dobrú vec".

"Euro je o európskej integrácii, jednote, stabilite, identite, solidarite. Je priamo v našich vreckách ako hmatateľný prejav úspechu," uviedla šéfka europarlamentu.

Predsedníčka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeová v pléne EP uviedla, že euro zjednodušilo životy Európanov a prinieslo im reálne ekonomické výhody. Jednotná mena umožnila rozkvet obchodu, podporila voľný pohyb osôb, tovarov a služieb a umožnila občanom pracovať, študovať a cestovať v 19 členských štátoch eurozóny bez toho, aby si museli vymieňať menu.

"Euro nás spojilo naprieč hranicami, jazykmi a kultúrami. Používanie spoločnej meny je viac než len používanie rovnakých platobných prostriedkov; je to súčasť nášho spoločného úsilia," vyhlásila Lagardeová.

Ako však upozornil eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni, hospodárska a menová únia musí byť ešte zavŕšená dosiahnutím bankovej únie a únie kapitálových trhov, čo podľa neho vytvára priestor na ďalšie posilnenie úlohy eura.

Predsedníčka Výboru EP pre hospodárske a menové veci Irene Tinagliová označila euro za významný stabilizačný faktor, ktorý za posledné dve desaťročia pomohol EÚ prekonať viaceré vážne ťažkosti.