Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Súčasný tadžický prezident sa o funkciu môže uchádzať neobmedzene

Tadžický prezident Emomali Rachmon Foto: TASR/AP Photo

Doteraz v Tadžikistane platilo, že jedna a tá istá osoba mohla úrad prezidenta zastávať len dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia.

Dušanbe 22. januára (TASR) - Tadžický parlament prijal dnes návrh zmien ústavy, na základe ktorých bude možné, aby súčasný prezident Emomali Rachmon zastával prezidentský úrad na neobmedzený počet funkčných období, informovala dnes ruská rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Stanica pripomenula, že tadžickí poslanci pôvodne navrhovali, aby sa súčasný prezident Emomali Rachmon stal doživotným prezidentom. Tento úrad Rachmon zastáva od roku 1992, pričom od vlaňajšieho decembra je na základe rozhodnutia parlamentu nositeľom titulu "vodca národa".

Doteraz v Tadžikistane platilo, že jedna a tá istá osoba mohla úrad prezidenta zastávať len dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia.

Návrh, aby Rachmon mohol na úrad hlavy štátu kandidovať bez obmedzenia počtu funkčných období, dnes pri hlasovaní podporili všetci prítomní poslanci, spresnila agentúra TASS.

Podľa TASS-u tadžickí poslanci dnes schválili aj ďalšie významné zmeny v ústave. Je medzi nimi zákaz náboženských a nacionalistických politických strán a združení i zrušenie súdnej rady. Na základe schváleného návrhu ústavných zmien budú v krajine zakázané aj aktivity zahraničných politických strán.

Návrh nových zmien musí ešte odobriť ústavný súd. Následne bude určený termín referenda, v ktorom sa voliči vyjadria k tejto zmene v ústave.

Najbližšie prezidentské voľby v Tadžikistane budú v roku 2020. Na základe dnes schválených zmien v ústave sa znížila veková hranica pre kandidátov na najvyšší úrad z doterajších 35 na 30 rokov. Ruské médiá v tejto súvislosti upozornili, že Rachmonov syn Rustam bude v roku 2020 mať 33 rokov, takže môže kandidovať tiež.