Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Tadžický vojak prišiel o život počas prestrelky pri Kirgizsku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kirgizská pohraničná stráž vo vyjadrení uviedla, že k prestrelke došlo po tom, ako streľbu spustili tadžickí vojaci. Tadžikistan obvinila z použitia mínometov.

Alma-Ata 14. júna (TASR) - Jeden tadžický vojak prišiel o život v utorok ráno počas prestrelky medzi príslušníkmi pohraničných stráží na hraniciach s Kirgizskom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ruské a miestne médiá.

Polícia v tadžickom meste Isfara pre agentúru RIA Novosti uviedla, že kirgizská pohraničná stráž spustila v utorok ráno "bezdôvodne" paľbu na tadžických vojakov. "Jeden príslušník tadžickej pohraničnej stráže prišiel o život a tri osoby utrpeli zranenia," uviedla polícia. Smrť tadžického vojaka hlásila aj nezávislá tlačová agentúra Asia Plus.

Kirgizská pohraničná stráž vo vyjadrení uviedla, že k prestrelke došlo po tom, ako streľbu spustili tadžickí vojaci. Tadžikistan obvinila z použitia mínometov. Streľba sa podľa kirgizskej stráže skončila a predstavitelia oboch pohraničných stráží začali rokovania.

Potýčky medzi pohraničníkmi týchto dvoch ázijských krajín nie sú ničím výnimočným, pripomína AFP. Viac ako tretina takmer 1.000 kilometrovej hranice medzi Kirgizskom a Tadžikistanom je predmetom sporu, pričom Biškek a Dušanbe v jeho riešení v uplynulých rokoch nedosiahli výraznejší pokrok.