Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tadžikistan hlási 19 mŕtvych po bojoch s Kirgizskom

Na snímke kirgizskí vojaci stoja pri zhorenom automobile pri dedine Kek-Taš neďaleko hranice medzi Kirgizskom a Tadžikistanom na juhozápade Kirgizska, asi 440 kilometrov juhozápadne od Biškšku 5. mája 2021. Foto: TASR/AP

Krajina tak vôbec prvýkrát zverejnila oficiálne údaje o svojich stratách.

Dušanbe 6. mája (TASR) - Tadžikistan vo štvrtok oznámil, že 19 jeho občanov prišlo o život v minulotýždňových bojoch na hraniciach s Kirgizskom. Údaje o obetiach zverejnil vôbec po prvý raz, informovala agentúra AFP.

Boje medzi oboma stredoázijskými krajinami vypukli minulý štvrtok (29. apríla). V ten istý deň sa ešte obe strany dohodli na prímerí, čo viedlo k postupnému zastaveniu bojov.

Tlačová agentúra severného regiónu Sogdijský vilájet hraničiaceho s Kirgizskom informovala, že konflikt si vyžiadal 19 mŕtvych vrátane šiestich vojakov a ďalších 87 zranených.

Tadžikistan tak vôbec prvýkrát zverejnil oficiálne údaje o svojich stratách. Predstavitelia tohto uzavretého autoritárskeho štátu po vypuknutí bojov totiž do veľkej miery mlčali, všíma si AFP.

Na snímke zničená sanitka za dedinou Kek-Taš neďaleko hranice medzi Kirgizskom a Tadžikistanom na juhozápade Kirgizska, asi 440 kilometrov juhozápadne od Kirgizska v Biškeku 5. mája 2021.
Foto: TASR/AP


Zmienená agentúra dodala, že tadžická vláda na pomoc rodinám obetí vyčlenila tri milióny tadžických somoni (približne 220.750 eur).

Kirgizsko už skôr informovalo, že v dôsledku konfliktu na hraniciach s Tadžikistanom bolo zabitých 36 obyvateľov Kirgizska a ďalších 183 ich bolo zranených.

Obe krajiny sa už desaťročia sporia o hranicu, na ktorej dochádza k sporadickým zrážkam. Minulotýždňové vypuknutie bojov, do ktorých sa zapojili armády oboch krajín, však bolo neobvyklé a vyvolalo obavy z ich možného prerastenia do širšieho konfliktu.

Boje vypukli po konflikte o vodnú infraštruktúru na hranici medzi týmito krajinami, ktoré získali nezávislosť po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991. Sporná je viac ako tretina hranice vrátane oblasti okolo de facto tadžickej enklávy Voruch, kde minulý štvrtok prepukol konflikt.