Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tadžikistan je pripravený prijať 100.000 utečencov z Afganistanu

Vnútroštátna afganská utečenkyňa stojí s dcérou pred stanom po leteckej bitke medzi Talibanom a Afganskými bezpečnostnými zložkami na kraji mestia Mazar-e-Sharif, v severnom Afganistane. Foto: TASR/AP

Tadžikistan má s Afganistanom približne 1300 kilometrov dlhú spoločnú hranicu.

Dušanbe 24. júla (TASR) - Tadžikistan v piatok oznámil, že je pripravený prijať 100.000 utečencov z Afganistanu, kde hnutie Taliban počas postupného odchodu amerických vojakov získalo pod kontrolu veľkú časť územia. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Tadžikistan spolupracuje s medzinárodnými organizáciami s cieľom pripraviť sa na príchod Afgancov, oznámil námestník šéfa výboru pre mimoriadne situácie.

V súčasnosti je podľa neho možné prijať približne 100.000 utečencov z Afganistanu a umiestniť ich do vojenských výcvikových stredísk v krajine.

Tadžikistan má podľa vládnych činiteľov dostatok stanov, lôžok a ďalšieho vybavenia, pričom v prípade potreby môže prijať i viac utečencov.

Hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid vo štvrtok uviedol, že toto militantné hnutie ovláda už 90 percent pohraničných oblastí Afganistanu. Tamojšia vláda však toto vyjadrenie označila za lož.

Tadžikistan má s Afganistanom približne 1300 kilometrov dlhú spoločnú hranicu.

Fundamentalistické hnutie Taliban dostáva v súčasnosti v rámci rozsiahlej ofenzívy pod svoju kontrolu čoraz väčšie, predovšetkým vidiecke oblasti Afganistanu. Okrem iného obsadilo aj hlavný hraničný priechod na hraniciach s Tadžikistanom, ktorý na hranice vyslal 20.000 príslušníkov záložných jednotiek.

Deje sa tak v čase, keď sa z Afganistanu po takmer 20 rokoch sťahujú domov americké jednotky, ktorých odsun by mal byť ukončený do 31. augusta 2021.