Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Taiwan avizoval kroky voči Nikarague v reakcii na obsadenie ambasády

Na archívnej snímke z 10. októbra 2021 žena s taiwanskými vlajkami počas osláv štátneho sviatku v metropole Tchaj-pej. Foto: TASR/AP

Obsadenie ambasády je podľa ministerstva súčasťou agresívnych snáh Číny o medzinárodnú izoláciu Taiwanu a o jeho podriadenie komunistickej vláde v Pekingu.

Tchaj-pej 30. decembra (TASR) - Taiwanská vláda vo štvrtok avizovala, že podnikne právne kroky voči Nikarague. Dôvodom je obsadenie taiwanskej ambasády, ktorú chce nikaragujská vláda odovzdať Číne, informovala agentúra AFP.

Nikaragua pred niekoľkými týždňami ukončila diplomatické styky s Taiwanom a uviedla, že už bude uznávať iba čínsku vládu v Pekingu.

Nikaragujské orgány následne skonfiškovali bývalú budovu taiwanského veľvyslanectva po tom, ako ju Taiwan za symbolickú sumu odpredal katolíckej arcidiecéze v nikaragujskej metropole Managua.

Nikaragujská vláda však v nedeľu vyhlásila, že tento predaj neuznáva a že budova, nachádzajúca sa v luxusnej štvrti Managuy, v skutočnosti patrí Číne, ktorej ju Nikaragua plánuje odovzdať.

"Taiwan podnikne primerané právne kroky v súlade s medzinárodných právom na ochranu svojho diplomatického majetku s cieľom vyvodiť zodpovednosť voči Nikarague," uvádza sa vo vyhlásení taiwanského rezortu diplomacie.

Obsadenie ambasády je podľa ministerstva súčasťou agresívnych snáh Číny o medzinárodnú izoláciu Taiwanu a o jeho podriadenie komunistickej vláde v Pekingu.

"Čínska ľudová republika je jedinou legitímnou vládou zastupujúcou celú Čínu a Taiwan je neoddeliteľnou súčasťou čínskeho územia," vyhlásila Ortegova vláda, keď sa 9. decembra rozhodla ukončiť diplomatické styky s Taiwanom.

Tento krok Managuy ďalej prehĺbil medzinárodnú izoláciu Taiwanu. Oficiálne diplomatické vzťahy s týmto ostrovným štátom má momentálne len 14 krajín sveta, mnohé ďalšie s ním však spolupracujú na neoficiálnej úrovni.

V posledných mesiacoch čínska armáda podnikala čoraz agresívnejšie námorné a letecké operácie v blízkosti Taiwanu, čo vyvoláva obavy západných spojencov, že by Peking mohol podniknúť inváziu na ostrov.