Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Taiwan chce pre tlak Číny posilniť spoluprácu s EÚ

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Peking, ktorý považuje Taiwan za súčasť územia Čínskej ľudovej republiky, opakovane proti takýmto oficiálnym kontaktom protestuje. Situácia sa vyostrila v posledných mesiacoch.

Tchaj-pej 20. decembra (TASR) - Taiwan chce vzhľadom na čoraz väčšiu rozpínavosť autoritárskych štátov a nátlakové správanie sa Pekingu posilniť spoluprácu s demokratickými partnermi na celom svete vrátane Európskej únie. Vyhlásila to v utorok taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen na stretnutí s europoslancami v Tchaj-peji. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Sedemčlenná skupina Výboru Európskeho parlamentu pre medzinárodný obchod (INTA), ktorá sa momentálne nachádza na Taiwane, je jednou z mnohých delegácií zahraničných politikov, ktorí od leta navštevujú Taiwan, aby mu vyjadrili svoju podporu.

Peking, ktorý považuje Taiwan za súčasť územia Čínskej ľudovej republiky, opakovane proti takýmto oficiálnym kontaktom protestuje. Situácia sa vyostrila v posledných mesiacoch. Po augustovej návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej začala Čína rozsiahle vojenské manévre a vojenský nátlak udržiava častejším nasadením vojnových lodí a lietadiel v Taiwanskom prielive.

Čínska komunistická vláda nedávno upozornila, že na Taiwane nebude tolerovať "separatistické aktivity" a v nevyhnutnom prípade nevylučuje ani možnosť vojenského zásahu.

Prezidentka Taiwanu zdôraznila, že táto ostrovná demokratická republika a EÚ sú dôležitými obchodnými partnermi. Dodala, že cieľom je posilniť vzájomné dodávateľské reťazce a dosiahnuť pokrok, čo sa týka investičnej dohody.

Predsedníčka výboru INTA Anna-Misel Asimakopulosová na stretnutí ocenila, že EÚ má 25-percentný podiel na priamych zahraničných investíciách na Taiwane, čo je viac než majú USA a Japonsko dovedna.