Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Taiwan: Čína postupne narúša našu obranyschopnosť a morálku

Na archívnej snímke čínsky polovojenský policajt. Foto: TASR/AP

Čína sa vyhýba priamej vojenskej konfrontácii s Taiwanom, ktorá by mohla vyústiť do otvoreného ozbrojeného konfliktu s USA.

Tchaj-pej 9. novembra (TASR) - Čína sa síce vyhýba priamej vojenskej konfrontácii s Taiwanom, ktorá by mohla vyústiť do otvoreného ozbrojeného konfliktu s USA, postupne však narúša obranyschopnosť tohto ostrovného štátu, uviedlo v utorok taiwanské ministerstvo obrany. Informovala o tom agentúra AP.

Rezort obrany vo svojej správe, ktorá vychádza každé dva roky, tvrdí, že Peking využíva rôzne taktiky s cieľom vyvíjať čoraz väčší tlak na Taiwan, ktorý považuje za svoje vlastné územie.

Čínske stíhačky v poslednom čase čoraz častejšie narušujú vzdušný priestor Taiwanu. Začiatkom októbra vyslal Peking v rámci jediného víkendu k ostrovu až 149 vojenských lietadiel.

Podľa správy rezortu obrany sú tieto výlety súčasťou snahy Číny oslabiť taiwanskú vojenskú techniku nadmerným opotrebovaním a unaviť personál tým, že ho často núti reagovať na narušenie vzdušného priestoru.

Ministerstvo tiež obvinilo Čínu z vedenia kampane zameranej na izoláciu Taiwanu od medzinárodného spoločenstva, aby bol nútený podvoliť sa Pekingu. Čína na tento účel využíva aj kybernetické útoky a propagandu, pokračuje taiwanská správa.

Americký prezident Biden nedávno počas televízneho rozhovoru uviedol, že USA sú pripravené brániť Taiwan pred prípadnou čínskou inváziou. Čína následne varovala Spojené štáty, aby v súvislosti s Taiwanom postupovali opatrne.

Biely dom medzitým uistil medzinárodné spoločenstvo, že politika USA voči Taiwanu sa nezmenila. Spojené štáty dlhodobo podporujú obranyschopnosť Taiwanu dodávkami zbraní a svoje odhodlanie brániť ostrov demonštrujú aj plavbami vojenských lodí cez Taiwanský prieliv.

Spojené štáty prestali v roku 1979 diplomaticky uznávať Taiwan a oficiálne podporili pekinskú politiku "jednej Číny". Na druhej strane sú vlastným zákonom o vzťahoch s Taiwanom viazané pomáhať mu – napríklad aj tým, že mu dodávajú zbrane.