Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Taiwanská polícia zasiahla voči protestujúcim v sídle vlády

Zásah taiwanskej políciie proti protestujúcim proti novej obchodnej dohode s Čínou Foto: TASR/AP

Pred budovou vlády nasadili voči protestujúcim, prevažne študentom, vodné delo.

Tchaj-pej 24. marca (TASR) - Taiwanská polícia sa dnes dostala do zrážok s protestujúcimi proti novej obchodnej dohode s Čínou, ktorí po budove parlamentu obsadili aj časť sídla vlády. Vo väzbe skončili desiatky osôb a 17 policajtov a 82 demonštrantov utrpelo zranenia, informovala agentúra DPA.

Pred budovou vlády nasadili voči protestujúcim, prevažne študentom, vodné delo. Budovu parlamentu prenikli demonštranti ešte minulý utorok, aby protestovali proti podľa ich slov nelegálnym krokom vládnucej strany na ratifikáciu kontroverznej dohody s Čínou. Časť úradu vlády obsadili stovky demonštrantov v nedeľu.

Študenti odsúdili násilný zásah a vyhlásili, že budú pokračovať v proteste. Dvadsaťosem študentských skupín uviedlo, že ich celkovo viac než 1400 členov bude od dnešného dňa štrajkovať.

Protestujúci žiadajú tiež ospravedlnenie od prezidenta Ma Jing-ťioua a vyzvali, aby premiér Ťiang I-chua odstúpil. Obaja lídri sa majú dopoludnia stretnúť.

Demonštranti apelujú na vládu, aby stiahla návrh zákona o obchodnej dohode s Čínou z parlamentu a prijala nové predpisy týkajúce sa dohľadu nad dohodami podpísanými s Pekingom. Premiér i prezident ich požiadavky cez víkend odmietli.

Kritici zákona, medzi ktorých patria i poslanci opozičnej Demokratickej progresívnej strany, tvrdia, že taiwanské hospodárstvo sa novom obchodnou dohodou ešte väčšmi dostane pod vplyv Číny.