Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Taiwan a Čína sa pripravujú na tajfún Soulik, prvý tajfún sezóny

Foto: TASR/AP

Úrady vyzývali na prerušenie všetkých aktivít na mori a odvolanie verejných akcií. V prístavoch a na morských farmách robili bezpečnostné opatrenia.

Tchaj-pej 12. júla (TASR) - Na Taiwane, ktorý by dnes mal zasiahnuť tajfún Soulik, zatvorili školy a vyslali vojakov pomáhať pri evakuáciách pred príchodom prvého tajfúnu tejto sezóny. Prípravy robí v predstihu aj susedná Čína.

Taiwanský ústredný meteorologický úrad informoval, že na poludnie (miestneho času) sa tajfún nachádzal na mori asi 400 kilometrov od severovýchodu Taiwanu. Sprevádzal ho vietor o rýchlosti 173 km/h. V metropole Tchaj-pej v tom čase mrholilo, meteorológovia však predpovedali na popoludnie pre sever krajiny silný dážď a pre juh prívalové dažde.

"V tejto chvíli nevieme povedať, či oko búrky zasiahne pevninu, avšak dnes večer a v prvých hodinách soboty očakávame zúrivý vietor, kým sa tajfún presunie na more severne od Taiwanu," citovala meteorológov agentúra Associated Press.

Na severovýchode Taiwanu sa do horských oblastí presunuli stovky vojakov na obojživelných vozidlách, aby pomáhali s evakuáciami a prípadným zachraňovaním.

Na druhej strane taiwanského prielivu čínska meteorologická správa uviedla, že tajfún Soulik dorazí na pevninu v pobrežných provinciách Če-ťiang a Fu-ťien v sobotu a postúpi do vnútrozemia.

Úrady vyzývali na prerušenie všetkých aktivít na mori a odvolanie verejných akcií. V prístavoch a na morských farmách robili bezpečnostné opatrenia, aby zmenšili prípadné škody.

Čínske štátne médiá citovali premiéra Li Kche-čchianga, ktorý zdôraznil, že "hlavnou prioritou úradov musí byť záchrana ľudských životov".

Územie Číny zasiahne tajfún v čase, keď veľké časti krajiny bičujú prívalové dažde. Pri záplavách, ktoré vyvolali v juhozápadnej provincii S'-čchuan, zomrelo od víkendu najmenej 36 ľudí a 166 osôb je nezvestných, citovala agentúra Reuters čínske médiá.

Taiwanská letecká spoločnosť China Airlines a hongkonská letecká spoločnosť Cathay Pacific Airways varovali pred rušením a meškaním letov na Taiwan.

Tajfún sa bude tiež presúvať okolo juhojaponských ostrovov Išigaki a Mijako.