Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Taiwan:Čínske lietadlá prekročili stredovú líniu v Taiwanskom prielive

Na snímke stíhačka letí smerom k Taiwanu z vyhliadkového miesta, ktoré je najbližším bodom pevninskej Číny k ostrovu Taiwan, pohľad na lode v Taiwanskom prielive v Pingtane v juhovýchodnej čínskej provincii Fujian, 5. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Stredová línia je neoficiálna, ale kedysi do značnej miery dodržiavaná hranica, ktorá vedie stredom Taiwanského prielivu oddeľujúceho Taiwan a Čínu, pripomína AFP.

Tchaj-pej 5. augusta (TASR) - Čínske bojové lietadlá a lode prekročili "stredovú líniu", ktorá vedie cez Taiwanský prieliv, uviedla v piatok taiwanská armáda. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ozbrojené sily Taiwanu zároveň označili najnovšie vojenské cvičenie organizované zo strany Číny za "mimoriadne provokatívne".

"Od 11:00 vykonali viaceré skupiny čínskych bojových lietadiel a vojnových lodí cvičenia okolo Taiwanského prielivu a prekročili stredovú líniu prielivu," uviedlo taiwanské ministerstvo obrany vo vyhlásení.

Na snímke turisti sa fotografujú na vyhliadkovom mieste, ktoré je najbližším bodom pevninskej Číny k ostrovu Taiwan, pohľad na lode v Taiwanskom prielive v Pingtane v juhovýchodnej čínskej provincii Fujian, 5. augusta 2022.
Foto: TASR/AP


Stredová línia je neoficiálna, ale kedysi do značnej miery dodržiavaná hranica, ktorá vedie stredom Taiwanského prielivu oddeľujúceho Taiwan a Čínu, pripomína AFP.

Čína od štvrtka organizuje rozsiahle vojenské cvičenia v okolí tohto ostrovného štátu na protest proti tohtotýždňovej návšteve predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na Taiwane.