Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Litva navštívila Taiwan pred otvorením litovského zastupiteľstva

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Súčasťou 28-člennej delegácie boli predstavitelia vlády a technologického sektora, informovalo ministerstvo, neposkytlo však bližšie informácie o otvorení litovského zastupiteľského úradu.

Vilnius/Tchaj-pej 12. septembra (TASR) - Litovská obchodná delegácia cez víkend navštívila Taiwan. Urobila tak pred plánovaným otvorením zastupiteľského úradu Litvy v Tchaj-peji. V pondelok o tom informovalo taiwanské ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Návšteva podľa taiwanského rezortu diplomacie ukázala "ducha vzájomnej podpory a solidarity medzi Taiwanom a Litvou ako oddanými partnermi v boji za demokraciu".

Súčasťou 28-člennej delegácie boli predstavitelia vlády a technologického sektora, informovalo ministerstvo, neposkytlo však bližšie informácie o otvorení litovského zastupiteľského úradu. Podľa vyhlásenia litovského ministerstva pre hospodárstvo a rozvoj by sa mal otvoriť v pondelok.

Litva už vlani povolila Taiwanu otvoriť vo Vilniuse vlastný zastupiteľský úrad, čo zhoršilo vzťahy medzi Čínou a pobaltskou krajinou. Čína odmietla prijať litovský tovar a čínski klienti údajne vyzvali svojich európskych dodávateľov, aby prerušili s Litvou styky, uvádza AFP.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať. Peking sa preto snaží zmariť akékoľvek úsilie, ktoré by mohlo ostrovu dodať štatút medzinárodnej legitímnosti, píše AFP. Situácia v regióne sa zhoršila po augustovej návšteve americkej predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Čína vtedy spustila v jeho blízkosti rozsiahle vojenské cvičenia.