Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Taiwan oznámil, že čínske bojové lietadlá narušili jeho zónu obrany

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Identifikačná zóna protivzdušnej obrany je oblasť mimo územia a vzdušného priestoru krajín.

Tchaj-pej 6. septembra (TASR) – Taiwan oznámil, že 19 čínskych bojových lietadiel v nedeľu vniklo do jeho identifikačnej zóny protivzdušnej obrany (ADIZ). Informovala o tom v pondelok na svojej webovej stránke stanica BBC.

Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo, že do tohto priestoru vniklo 19 lietadiel vrátane stíhačiek.

Taiwan podľa ministerstva uviedol do prevádzky svoje systémy protivzdušnej obrany a bojové lietadlá s cieľom varovať čínske stroje. Čína sa k incidentu zatiaľ oficiálne nevyjadrila.

Tchaj-pej už viac ako rok upozorňuje na manévre Číny vo vodách a vzdušnom priestore okolo Taiwanu, pripomína BBC. Peking v júni poslal do ADIZ Taiwanu 28 vojenských lietadiel. Išlo o najrozsiahlejšie takéto narušenie nahlásené Taiwanom.

Čína považuje Taiwan za odštiepeneckú provinciu, ktorá bude jedného dňa znovuzjednotená s pevninou, a to aj napriek tomu, že tento demokratický ostrov má od roku 1949 svoju vlastnú vládu.

ADIZ je oblasť mimo územia a vzdušného priestoru krajín. Tie však v rámci národnej bezpečnosti rozpoznávajú, monitorujú a kontrolujú cudzie lietadlá nachádzajúce sa v tejto zóne, vysvetľuje BBC. Technicky však ide o medzinárodný vzdušný priestor.