Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Taiwan poďakoval Bidenovi za pozvanie na summit o demokracii

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Biden pozval na decembrový virtuálny summit o demokracii približne 110 krajín vrátane hlavných západných spojencov.

Tchaj-pej 24. novembra (TASR) - Taiwan poďakoval v stredu americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, ktorý tento autonómny ostrovný štát pozval na decembrový virtuálny summit o demokracii. Čína pozvanie Taiwanu vzápätí kritizovala so slovami, že ide o "neoddeliteľnú súčasť čínskeho územia", píše agentúra AFP.

"Prostredníctvom tohto summitu môže Taiwan zdieľať svoj úspešný príbeh budovania demokracie," uviedol hovorca prezidentského úradu Xavier Čang.

Podľa hovorcu čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťiena Peking tento krok odmieta. "Čína rozhodne odmieta pozvanie Spojených štátov pre taiwanských predstaviteľov, aby sa zúčastnili na takzvanom summite pre demokraciu," uviedol.

Taiwanské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že Taiwan budú na summite zastupovať jeho de facto veľvyslankyňa v USA Siao Mej-čchin a ministerka pre digitálne technológie Audery Tchang.

Tchang je jednou z mála politikov, ktorí sa otvorene prezentujú ako transrodové osoby.

Biden pozval na decembrový virtuálny summit o demokracii približne 110 krajín vrátane hlavných západných spojencov, ale aj Irak, Indiu a Pakistan. Zoznam svetových lídrov bol zverejnený na webovej stránke amerického ministerstva zahraničných vecí, informovala v noci na stredu AFP.

Čína, hlavný súper Spojených štátov, na summit nie je pozvaná, zatiaľ čo Taiwan áno. Podľa AFP týmto krokom Washington riskuje hnev Pekingu. Na zozname účastníkov chýba aj Rusko či Turecko.

V augustovom vyhlásení Bieleho domu sa píše, že konferencia sa bude konať 9. a 10. decembra a jej témou budú záväzky a iniciatívy týkajúce sa troch základných tém: obrany proti autoritárstvu, boja proti korupcii a podpory dodržiavania ľudských práv.