Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Taiwan reagoval na opakované hrozby Číny vojenským cvičením

Taiwanská armáda vykonáva delostrelecké cvičenia v štvrti Fangshan, Pingtung, južný Taiwan, utorok 9. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Taiwan obvinil Čínu, že využíva Pelosiovej cestu ako zámienku na manévre, ktoré by jej umožnili nacvičovať inváziu.

Tchaj-pej 11. augusta (TASR) – Armáda Taiwanu uskutočnila vo štvrtok ďalšie cvičenie s ostrou streľbou po tom, ako Peking ukončil svoje dosiaľ najväčšie manévre okolo tohto ostrova a zopakoval hrozbu jeho ovládnutia. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Peking rozhnevala minulotýždňová návšteva predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na Taiwane, po ktorej spustil rozsiahle vzdušné a námorné cvičenia v okolí ostrova, ktoré ešte zvýšili napätie v Taiwanskom prielive.

Taiwan obvinil Čínu, že využíva Pelosiovej cestu ako zámienku na manévre, ktoré by jej umožnili nacvičovať inváziu.

Hovorca taiwanského 8. armádneho zboru pre AFP povedal, že cvičenie za účasti stoviek vojakov sa konalo vo štvrtok ráno na juhu Taiwanu a trvalo asi hodinu. Podobný nácvik v rovnakej oblasti organizovala taiwanská armáda aj v utorok. Zdôraznila však, že boli naplánované vopred a nie sú reakciou na čínske manévre.

Čínska armáda v stredu naznačila, že jej cvičenia okolo Taiwanu sa skončili po "úspešnom ukončení rôznych úloh" v Taiwanskom prielive. Doplnila však, že bude pokračovať v hliadkovaní v tamojších vodách, ako aj pokračovať vo výcviku a príprave na vojnu.