Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Taiwan sa rozhodol povolať svojho veľvyslanca v Hondurase

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Honduras ignoroval viac ako 80 rokov priateľstva (medzi Taiwanom a Hondurasom), keď poslal svojho ministra zahraničných vecí do Číny, uviedol vo vyhlásení taiwanský rezort diplomacie.

Tchaj-pej 23. marca (TASR) - Taiwan vo štvrtok povolal svojho veľvyslanca v Hondurase späť do Tchaj-peja, aby vyjadril nesúhlas s návštevou honduraského ministra zahraničných vecí Eduarda Enriqueho Reinu v Číne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Honduras ignoroval viac ako 80 rokov priateľstva (medzi Taiwanom a Hondurasom), keď poslal svojho ministra zahraničných vecí do Číny," uviedol vo vyhlásení taiwanský rezort diplomacie.

Honduraská prezidentka Xiomara Castrová minulý týždeň nariadila Reinovi, aby sa ujal nastolenia oficiálnych vzťahov s Čínskou ľudovou republikou. Honduras k tomuto kroku pristúpil po tom, čo tamojšia vláda oznámila, že s Čínou rokuje o výstavbe vodnej elektrárne.

Peking nedovoľuje krajinám, s ktorými má diplomatické vzťahy, aby udržiavali oficiálne vzťahy s Taiwanom, ktorý Čína považuje za súčasť svojho územia aj napriek tomu, že má tento ostrov od roku 1949 nezávislú vládu.

Tchaj-pej v minulosti prerušil diplomatické vzťahy s krajinami, ktoré sa rozhodli diplomaticky uznať Čínu. Ak Honduras oficiálne pristúpi k avizovanému kroku, tak vo svete ostane už iba 13 krajín, ktoré uznávajú Taiwan, pripomína AFP.

Honduraská delegácia vedená Reinom sa má čoskoro stretnúť s čínskym ministrom zahraničných vecí Čchin Kangom, aby pracovala na nadviazaní diplomatických väzieb s Čínou, uviedol predstaviteľ honduraskej vlády.

Čínsky rezort diplomacie tieto správy zatiaľ nepotvrdil. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin však povedal, že Čína je pripravená nadviazať diplomatické vzťahy s Hondurasom.