Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Taiwan vyzval obyvateľov, aby v súčasnej situácii zachovali pokoj

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová a taiwanský minister zahraničných vecí Joseph Wu (vľavo) sa rozprávajú pred odletom z Tchaj-peja na Taiwane 3. augusta 2022. Pelosiová je najvyššie postavenou predstaviteľkou Spojených štátov na návšteve Taiwanu za uplynulých 25 rokov. Foto: TASR/AP

Čína od štvrtka do nedele uskutoční v okolí Taiwanu sériu vojenských cvičení.

Tchaj-pej 3. augusta (TASR) - Taiwanská vláda vyzvala svojich obyvateľov, aby v súvislosti s plánmi Číny na vojenské manévre v Taiwanskom prielive zachovali pokoj. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Čína od štvrtka do nedele uskutoční v okolí Taiwanu sériu vojenských cvičení. Reaguje tak na návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na tomto samosprávnom ostrove, ktorá zvýšila napätie v Taiwanskom prielive.

Predstavitelia taiwanského ministerstva obrany odsúdili čínske vojenské cvičenia, ktoré sú podľa nich rovnocenné blokáde. Dodali, že ide o zjavné porušenie medzinárodného práva.

Taiwanský premiér Su Čen-čchang v reakcii zvolal zasadnutie vlády, po ktorom ministri načrtli súbor protiopatrení na zabezpečenie riadneho verejných služieb. Upozornili najmä na hrozbu hackerských útokov, ktoré môžu spôsobiť falošné správy o násilí, akými sú napríklad bombové útoky na letiskách.

Taiwanské ministerstvo dopravy uviedlo, že čínske vojenské cvičenia nebudú blokovať letecké spojenie z Taiwanu. Pre zmeny v trase letov sa však môžu vyskytnúť meškania. Hovorca taiwanskej vlády uviedol, že vládne agentúry posilňujú ochranu elektronickej infraštruktúry proti kybernetickým útokom.