Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Taiwan zasiahla séria zemetrasení s magnitúdou 6,7

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ohnisko zemetrasenia bolo v oblasti mora v hĺbke viac ako 30 kilometrov, 62 kilometrov od mesta Chua-lien.

Tchaj-pej 22. marca (TASR) - Séria zemetrasení s magnitúdou od 6,7 do 4,7 zasiahla v utorok o 01.41 h miestneho času Taiwan. Miestne úrady zatiaľ neohlásili žiadne škody ani straty na životoch. TASR správu prevzala od agentúr DPA a AFP.

Ohnisko zemetrasenia bolo v oblasti mora v hĺbke viac ako 30 kilometrov, 62 kilometrov od mesta Chua-lien. Uviedol to starosta tretieho najväčšieho taiwanského mesta Kao-siung Čchen Čch'-maj. Otrasy však bolo cítiť po celej krajine.

Podľa agentúry AFP začali ľudia na sociálnych sieťach uverejňovať videá otrasov a kolísajúcich sa lustrov. Miestna televízia TVBS uverejnila reportáž, na ktorej je vidieť, ako v dôsledku otrasov vybiehajú ľudia z dvanásťposchodovej budovy na ulicu.

Hoci taiwanské úrady poslali obyvateľom krajiny výstražné SMS správy, výstrahu pred cunami nevydali. Krajina sa nachádza v seizmicky vysoko aktívnej oblasti na pomedzí dvoch tektonických dosiek a zemetraseniami býva zasiahnutá pomerne často. Výstrahu pred cunami preto miestne orgány vydávajú, len ak sa predpokladá magnitúda zemetrasenia vyššia ako sedem.

Zemetrasenie s podobnou magnitúdou – 6,2 – naposledy zasiahlo východné pobrežie Taiwanu v januári, nevyžiadalo si však žiadne straty na životoch ani materiálne škody.

Mesto Chua-lien, ktoré je obľúbenou turistickou destináciou, zasiahlo v roku 2018 zemetrasenie s magnitúdou 6,4, ktoré si vyžiadalo 17 mŕtvych a takmer 300 zranených.