Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Taiwan zaznamenal vo svojom okolí 26 čínskych vojenských lietadiel

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Sedemnásť čínskych lietadiel prekročilo stredovú líniu v Taiwanskom prielive a vstúpilo do severnej a centrálnej časti taiwanskej zóny protivzdušnej obrany, uviedol taiwanský rezort obrany.

Tchaj-pej 3. mája (TASR) - Taiwanské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že za uplynulých 24 hodín zaznamenalo v okolí ostrova 26 čínskych vojenských lietadiel a päť bojových lodí. Informuje o tom TASR s odvolaním na agentúru AFP.

Sedemnásť čínskych lietadiel prekročilo stredovú líniu v Taiwanskom prielive a vstúpilo do severnej a centrálnej časti taiwanskej zóny protivzdušnej obrany (ADIZ), uviedol taiwanský rezort obrany vo vyhlásení.

Stredová línia v Taiwanskom prielive predstavuje neoficiálnu hranicu medzi Čínou a Taiwanom, ktorú však Peking v súčasnosti neuznáva.

K aktivite čínskej armády v okolí Taiwanu došlo viac ako dva týždne pred inauguráciou nového taiwanského prezidenta Laj Čching-teho, ktorá sa uskutoční 20. mája, všíma si AFP. Čína označuje Laja za nebezpečného separatistu.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že tento ostrov má od roku 1949 nezávislú vládu. Peking opakovane deklaruje, že jedného dňa demokratický Taiwan ovládne, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčil ani použitie vojenskej sily. V posledných rokoch zvýšil tlak na Tchaj-pej a k ostrovu takmer denne vysiela lietadlá a lode svojich ozbrojených síl.

Laj rovnako ako súčasná prezidentka Cchaj Jing-wen odmieta nároky Číny na zvrchovanosť nad Taiwanom a tvrdí, že o budúcnosti ostrova môžu rozhodnúť len jeho obyvatelia, pripomína agentúra Reuters.