Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Taiwanci sa čoraz viac dištancujú od čínskej národnej identity

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen Foto: TASR/AP

Negatívny pohľad na Čínu má až 60 percent opýtaných. Viac ako polovica podporuje užšiu ekonomickú väzbu s Čínou, iba 36 percent aj užšiu politickú väzbu.

Tchaj-pej 12. mája (TASR) - Až dve tretiny obyvateľov Taiwanu sa neidentifikujú ako Číňania, vyplýva z prieskumu americkej agentúry Pew Research Center, o ktorom v utorok informovala agentúra AP.

Agentúra uskutočnila telefonický prieskum na vzorke 1562 ľudí na Taiwane. Až 66 percent z nich sa považuje za Taiwancov, 28 percent za Taiwancov a Číňanov a iba štyri percentá výlučne za Číňanov. Z prieskumu takisto vyplynulo, že z opýtaných vo veku pod 30 rokov sa za Taiwancov označilo až 83 percent ľudí.

Prieskum prebehol v apríli.

Zástupcovia agentúry uviedli, že výsledky sú porovnateľné s inými prieskumami, ktoré ukazujú, že miestni obyvatelia sa čoraz viac prikláňajú k taiwanskej národnej identite.

Súčasný Taiwan vznikol z občianskej vojny, po ktorej sa k moci v Číne dostal komunistický vodca Mao Ce-tung. Nacionalistická frakcia vedená Čankajškom utiekla na Taiwan, ostrov vzdialený asi 160 kilometrov od pevninskej Číny. Taiwan však nikdy nevyhlásil samostatnosť, hoci dnes má vlastné ministerstvo zahraničných vecí aj armádu.

Profesor Alexander Huang z Tamkangskej univerzity na Taiwane uviedol, že silnejúce národné cítenie je dôsledkom politiky, nie etnického pôvodu. Mladí Taiwanci vyrástli v demokracii, zatiaľ čo Čína je naďalej autoritatívnym režimom jednej strany. Ďalším faktorom je diplomatický tlak, ktorý Čína na Taiwan vyvíja, a takisto vojenské cvičenia v blízkosti ostrova.

"Celkom určite sme etnickí Číňania. Čo sa týka politiky, myslím si, že je medzi nami veľký rozdiel," povedal Huang. "Je celkom pochopiteľné, že ľudia sa už nechcú identifikovať ako Číňania," dodal.

Negatívny pohľad na Čínu má až 60 percent opýtaných. Viac ako polovica podporuje užšiu ekonomickú väzbu s Čínou, iba 36 percent aj užšiu politickú väzbu. Naopak viac ako dve tretiny opýtaných majú pozitívny pohľad na Spojené štáty. Tie oficiálne prerušili diplomatické styky s Taiwanom v roku 1979, naďalej ho však podporujú, najmä v oblasti predaja zbraní.