Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Taiwanská armáda vydala príručku civilnej ochrany

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Taiwan nezaznamenal žiadne známky hrozby invázie zo strany Číny, ale od začiatku ruskej vojenskej intervencie voči Ukrajine zvýšil úroveň ostražitosti.

Tchaj-pej 12. apríla (TASR) - Taiwanská armáda v utorok vydala príručku civilnej ochrany, ktorá má občanom poskytnúť návod na prežitie v prípade vojenského konfliktu. Tento krok prichádza v čase ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá vyvolala diskusiu o bezpečnosti Taiwanu. TASR prevzala správu od agentúry Reuters.

Príručka taiwanskej armády poskytuje obyvateľom návod, ako pomocou mobilnej aplikácie nájsť podzemný kryt či zásoby. Taktiež obsahuje inštrukcie, ako vyrobiť súpravu prvej pomoci. "Poskytujeme informácie o tom, ako by mali občania reagovať vo vojenskej kríze a možných budúcich katastrofách," uviedol predstaviteľ ministerstva obrany Liou Tchaj-i. Informoval, že príručka bude pravidelne aktualizovaná s presnou lokalizáciou úkrytov, nemocníc a dôležitých predajní.

Čína doposiaľ nevylúčila použitie sily na získanie kontroly nad Taiwanom. Peking za posledné dva roky zintenzívnil vojenské aktivity v blízkosti ostrova, informuje Reuters.

Taiwan nezaznamenal žiadne známky hrozby invázie zo strany Číny, ale od začiatku ruskej vojenskej intervencie voči Ukrajine zvýšil úroveň ostražitosti.

Prezidentka Taiwanu Cchaj Jing-wen opakovane prisľúbila občanom, že obrana ostrova bude v prípade ohrozenia pripravená. Zároveň prebieha modernizácia miestnej armády. Vláda ostrova plánuje taktiež predĺžiť povinnú vojenskú službu zo štyroch na dvanásť mesiacov, spresňuje AFP.