Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Taiwanská prezidentka daruje jeden mesačný plat na pomoc Ukrajincom

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ostrovný štát ležiaci neďaleko juhovýchodného pobrežia Číny sa rozhodol na Ukrajinu poslať 27 ton medicínskych zásob. Ide o prvý z plánovaných balíčkov pomoci.

Tchaj-pej 2. marca (TASR) - Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v stredu oznámila, že spolu s viceprezidentom a premiérom krajiny sa dohodli, že darujú jeden svoj mesačný plat na humanitárne účely spojené s ruskou inváziou na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej prezidentka mesačne zarába v prepočte takmer 13.000 eur.

"Taiwan plne podporuje Ukrajinu," vyhlásila prezidentka a dodala, že odhodlanie ukrajinského ľudu v boji proti Rusku pohlo svetom i obyvateľmi Taiwanu. Ostrovný štát ležiaci neďaleko juhovýchodného pobrežia Číny sa rozhodol na Ukrajinu poslať 27 ton medicínskych zásob. Ide o prvý z plánovaných balíčkov pomoci.

Reuters pripomína, že vojna, ktorej čelia obyvatelia Ukrajiny vyvolala na Taiwane široké sympatie voči ukrajinskému ľudu, pretože ostrov "dennodenne čelí hrozbe" zo strany pevninskej Číny. Tá totiž považuje Taiwan za súčasť svojho územia, pričom a Peking otvorene hovorí, že tento svoj nárok uplatní aj silou.

V uplynulých mesiacoch čínske stíhačky už niekoľkokrát narušili vzdušný priestor Taiwanu, čo vyvolalo obavy západných spojencov, že Peking by mohol podniknúť voči tomuto ostrovu vojenský zákrok.