Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Taiwan nedovolí cudzím silám predvádzať sa v našom priestore

Ilustrračné foto. Foto: TASR/AP

Taiwan má od roku 1949 nezávislú vládu, avšak Čína ho naďalej považuje za súčasť svojho územia.

Tchaj-pej 22. septembra (TASR) – Taiwan nedovolí, aby sa lietadlá iných krajín "predvádzali" v jeho vzdušnom priestore. Vyhlásila to v utorok taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Podľa agentúry DPA tým nepriamo poukázala na nedávne opakované narušenie taiwanského vzdušného priestoru čínskymi stíhačkami.

Prezidentka má podľa vlastných slov dôveru v odhodlanie taiwanských síl chrániť vzdušný priestor ostrova.

Ako uviedlo taiwanské ministerstvo obrany, čínske bojové lietadlá vnikli od uplynulého štvrtka do vzdušného priestoru Taiwanu štyri razy. Niektoré z nich preleteli stredovou čiarou Taiwanského prielivu, ktorá oddeľuje Čínu od Taiwanu.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok vyhlásilo, že ostrov považuje za neoddeliteľnú súčasť svojho územia, pričom takzvaná "stredová čiara" podľa neho neexistuje. Informovala o tom čínska agentúra Sinchua.

Taiwanský minister zahraničných vecí Joseph Wu odsúdil vyhlásenia Pekingu a zdôraznil, že stredová čiara vedúca cez Taiwanský prieliv slúži ako symbol, ktorý má zabrániť vojenskému konfliktu. Zároveň požiadal medzinárodné spoločenstvo o vyjadrenie znepokojenia nad narúšaním vzdušného priestoru jeho krajiny, ktoré podľa neho oslabuje stabilitu regiónu.

Taiwan má od roku 1949 nezávislú vládu, avšak Čína ho naďalej považuje za súčasť svojho územia.