Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Taiwanská prezidentka sa Nemecku poďakovala za podporu demokracie

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Foto: TASR/AP

Delegácia z Nemecka, ktorú vedie poslanec dolnej komory parlamentu Peter Heidt zo Slobodnej demokratickej strany (FDP), pricestovala na Taiwan v nedeľu na štvordňovú návštevu.

Tchaj-pej 24. októbra (TASR) - Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen sa v pondelok poďakovala Nemecku za to, že na medzinárodnej scéne podporuje demokraciu tohto ostrovného štátu. Urobila tak v období, keď na Taiwan zavítala delegácia poslancov Bundestagu z Berlína. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Taiwan a Nemecko sú partnermi, ktorí zdieľajú spoločné hodnoty demokracie a slobody," povedala Cchaj Jing-wen na recepcii pri príležitosti návštevy šiestich nemeckých poslancov z ľudskoprávneho výboru Spolkového snemu. "Osobitne by som sa chcela poďakovať Nemecku za podporu Taiwanu v medzinárodnom spoločenstve," uviedla.

Delegácia z Nemecka, ktorú vedie poslanec dolnej komory parlamentu Peter Heidt zo Slobodnej demokratickej strany (FDP), pricestovala na Taiwan v nedeľu na štvordňovú návštevu.

"Taiwan je skutočne vystavený vojenským hrozbám (Číny)," varoval Heidt v súvislosti s vyjadreniami čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga na zjazde vládnucej komunistickej strany. Prezident Čínskej ľudovej republiky totiž zdôraznil postoj Pekingu, že Taiwan je súčasťou Číny a mal by sa "znovuzjednotiť" s pevninskou časťou krajiny.

Peking tiež upozorňuje, že na Taiwane nebude tolerovať "separatistické aktivity" a v nevyhnutnom prípade nevylučuje ani možnosť vojenského zásahu. Komunistická strana Číny v závere svojho XX. zjazdu do stanov strany doplnila vyhlásenie o "rezolútnom odpore voči separatistom, ktorí sa usilujú o nezávislosť Taiwanu, a o ich odstrašení".

"Chcel by som zopakovať, že z nemeckého pohľadu je možné status quo Taiwanského prielivu zmeniť len mierovou cestou a so vzájomným súhlasom," povedal Heidt. Cieľom je "pokračovať v rozširovaní našich dobrých obchodných vzťahov (s Taiwanom) a užšie spolupracovať v oblasti vedy – a predovšetkým zostať v úzkom kontakte na politickej úrovni", dodal nemecký politik.

Heidt kritizoval Taiwan za to, že ešte stále nezrušil trest smrti, ktorý nazval "hlboko neľudskou formou trestu".

Ide o druhú návštevu nemeckej parlamentnej delegácie na tomto ostrove v čase aktuálneho zvýšeného napätia.