Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Taiwanská prezidentka sľubuje prehlbovať vzťahy s Japonskom a USA

Taiwanská líderka Cchaj Jing-wen, archívna foto. Foto: TASR/AP

Taiwanská líderka Cchaj Jing-wen bola v sobotných voľbách aj vďaka svojim protičínskym postojom znovuzvolená za prezidentku republiky.

Tchaj-pej 12. januára (TASR) - Taiwanská líderka Cchaj Jing-wen, ktorá bola v sobotných voľbách aj vďaka svojim protičínskym postojom znovuzvolená za prezidentku republiky, sa v nedeľu stretla s predstaviteľmi Spojených štátov a Japonska a prisľúbila prehlbovanie vzťahov s oboma týmito krajinami. Informuje o tom agentúra DPA.

Cchaj, členka a niekdajšia predsedníčka taiwanskej Demokratickej pokrokovej strany (DPP), získala v prezidentských voľbách 57,1 percenta hlasov, čím získala druhý štvorročný mandát.

Hneď po svojom znovuzvolení rokovala s Brentom Christensenom, riaditeľom Amerického inštitútu na Taiwane (AIT), čo je v podstate veľvyslanectvo USA v Tchaj-peji, ako aj s Micuom Ohašim, predsedom Japonsko-taiwanského združenia búrz cenných papierov, čo je zase de facto japonská ambasáda na Taiwane.

Demokracia a sloboda sú základom pre dlhodobé partnerstvo so Spojenými štátmi, povedala Cchaj Jing-wen Christensenovi, zdôrazniac, že Taiwan bude vo vzťahoch s USA klásť dôraz na otázky regionálnej bezpečnosti a ekonomiky.

Bilaterálne vzťahy s Japonskom chce zase Taiwan podľa Cchajiných slov upevňovať na poli hospodárstva, kultúry i športu - tu ako príklad uviedla letné olympijské hry, ktoré budú v roku 2020 v Tokiu.

Taiwan má svoju vlastnú vládu od roku 1949. Peking ju však považuje za samozvanú a pokladá Taiwan za neoddeliteľnú súčasť územia Číny.