Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Prezidentka Taiwanu: USA plánujú spoluprácu s taiwanskou armádou

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen (vpravo) a americká senátorka Tammy Duckworthová (vľavo) počas stretnutia v prezidentskom paláci v Tchaj-peji v utorok 31. mája 2022. Foto: TASR/AP

Spojené štáty sú najdôležitejším medzinárodným podporovateľom a dodávateľom zbraní na Taiwan, na ktorého územie si robí nároky Čína.

Tchaj-pej 31. mája (TASR) - Spojené štáty plánujú spoluprácu medzi svojou Národnou gardou a taiwanskou armádou, oznámila v utorok taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. USA a Taiwan tak prehĺbia vzájomnú bezpečnostnú spoluprácu v čase, keď sa Tchaj-pej sťažuje na narastajúcu hrozbu zo strany Číny. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Plánovanú vojenskú spoluprácu medzi Spojenými štátmi a Taiwanom oznámila Cchaj po tom, ako sa v Tchaj-peji stretla s americkou senátorkou Tammy Duckworthovou. Cieľom tejto návštevy bolo podľa americkej senátorky opätovne vyjadriť, že USA stoja pri Taiwane a americkí zákonodarcovia podporujú túto ostrovnú krajinu.

"Americké ministerstvo obrany proaktívne plánuje spoluprácu medzi Národnou gardou Spojených štátov a taiwanskými obrannými silami," uviedla Cchaj bez bližších detailov.

Taiwanské médiá ešte predtým informovali, že Taiwan by pre účely tohto programu mohol spolupracovať s Havajskou národnou gardou.

"Tešíme sa na bližšiu a hlbšiu spoluprácu medzi Taiwanom a Spojenými štátmi pri záležitostiach týkajúcich sa národnej bezpečnosti," dodala Cchaj.

Spojené štáty sú najdôležitejším medzinárodným podporovateľom a dodávateľom zbraní na Taiwan, na ktorého územie si robí nároky Čína - aj napriek nedostatočným formálnym diplomatickým vzťahom.

Čína pritom zvyšuje svoje vojenské aktivity v okolí ostrova, aby presadila svoje územné nároky. Minulý týždeň Peking napríklad oznámil, že prednedávnom zorganizoval pri Taiwane vojenské cvičenie, ktoré malo slúžiť ako upozornenie pre tento ostrovný štát proti uzatvoreniu tajnej dohody s USA. Tento krok Číny nasledoval po tom, ako americký prezident Joe Biden nahneval Peking vyjadreniami o tom, že Spojené štáty vojensky zasiahnu v prípade, ak Čína tento ostrov napadne.