Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Taiwanská vládna strana predstavila svojho prezidentského kandidáta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Toto oznámenie prišlo dva dni po tom, ako Čína oficiálne ukončila rozsiahle vojenské cvičenie v okolí Taiwanu, počas ktorého čínska armáda simulovala cielené údery a nacvičoval blokádu ostrova.

Tchaj-pej 12. apríla (TASR) - Kandidátom taiwanskej vládnucej strany v budúcoročných prezidentských voľbách sa stal súčasný viceprezident Laj Čching-te, známy aj pod menom William Lai.

Podľa agentúry AFP si tak Demokratická pokroková strana (DPP) vybrala kandidáta, ktorý sa v otázke nezávislosti Taiwanu vyjadruje otvorenejšie ako súčasná prezidentka Cchaj Jing-wen, informuje TASR.

Toto oznámenie prišlo dva dni po tom, ako Čína oficiálne ukončila rozsiahle vojenské cvičenie v okolí Taiwanu, počas ktorého čínska armáda simulovala cielené údery a nacvičoval blokádu ostrova.

Šesťdesiattriročný Laj bol dlho považovaný za hlavného favorita na nomináciu DPP ako nástupcu Cchaj Jing-wen, ktorá po skončení svojho druhého štvorročného funkčného obdobia v máji 2024 nemôže znovu kandidovať.

Laj už dlho zastáva názor, že Taiwan nemôže dosiahnuť mierovú budúcnosť ústupkami Číne, a vyzýva obyvateľov ostrova, aby sa zjednotili proti autoritárstvu Pekingu. V stredu na tlačovej konferencii tento svoj postoj potvrdil.

Vyhlásil, že demokratický blok v medzinárodnom spoločenstve si "teraz všimol hrozbu Číny pre medzinárodné spoločenstvo" a má obavy o mier v Taiwanskom prielive.

Čína, ktorá si nárokuje samosprávny Taiwan ako súčasť svojho územia, od zvolenia Cchaj Jing-wen v roku 2016 zvýšila vojenský, diplomatický a hospodársky tlak na tento ostrov. Cchaj totiž považuje Taiwan za suverénny štát.

Laj Čching-te ocenil pôsobenie súčasnej prezidentky a avizoval, že aj on chce pokračovať "v posilňovaní demokratického Taiwanu rovnakou demokratickou cestou, aby svet videl hodnotu Taiwanu a prijal ho".

AFP pripomenula, že Laj v januári vyhlásil, že svoj ostrovný štát už považuje za "suverénnu krajinu a nie je potrebné, aby Taiwan opäť vyhlásil nezávislosť".

Peking v reakcii na to uviedol, že akýkoľvek krok Taiwanu smerom k vyhláseniu formálnej nezávislosti by vyvolal vojenskú reakciu.

Laj v stredu vyhlásil, že napriek rétorike Číny a jej vyhrážkam použitím armády je odhodlaný pracovať na budovaní mieru s Pekingom.

"Nevzdáme sa ani žiadnej šance na mier," dodal s tým, že obe strany musia spolupracovať na zlepšení života ľudí na oboch stranách Taiwanského prielivu.

Laj tiež poslal odkaz voličom, keď povedal, že budúcoročné voľby budú "voľbou medzi demokraciou alebo autoritárstvom".