Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Taiwanský rezort obrany:15 čínskych lietadiel preletelo Davisovu líniu

Na archívnej snímke z 5. augusta 2022 čínska vojenská stíhačka J-11 prelietava nad Taiwanským prielivom neďaleko Pingtanu. Foto: TASR/AP

Čína podnikne rázne kroky na obranu svojej zvrchovanosti a územnej celistvosti, povedal hovorca ministerstva čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin.

Peking 15. augusta (TASR) - Pätnásť čínskych vojenských lietadiel v priebehu pondelka preletelo cez takzvanú Davisovu líniu prechádzajúcu stredom Taiwanského prielivu medzi pevninskou Čínou a Taiwanom, informovalo taiwanské ministerstvo obrany. Čína v pondelok zorganizovala vojenské cvičenie v blízkosti Taiwanu ako reakciu na návštevu delegácie amerického Kongresu v Tchaj-peji. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Podľa vyhlásenia čínskej armády bolo cvičenie zamerané na odstrašenie Taiwanu a Spojených štátov, ktoré "pokračujú v politických trikoch s cieľom podkopať mier a stabilitu v Taiwanskom prielive".

Hovorca čínskeho ministerstva obrany Wu Čchien vyhlásil, že návšteva americkej delegácie na Taiwane je krokom proti zvrchovanosti a územnej celistvosti Číny. Tá považuje Taiwan za súčasť svojho územia.

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen a americký senátor Ed Markey počas stretnutia v Tchaj-peji 15. augusta 2022.
Foto: TASR/AP


"Čína podnikne rázne kroky na obranu svojej zvrchovanosti a územnej celistvosti," povedal hovorca ministerstva čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin. Dodal, že táto iniciatíva "hŕstky amerických politikov pokúšajúcich sa spochybniť zásadu jednej Číny je odsúdená na neúspech".

Americkú delegáciu prijala v pondelok taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Poslanci Kongresu, ktorí pricestovali v nedeľu, sa v pondelok stretli aj s taiwanskými zákonodarcami. Táto dvojdňová návšteva je súčasťou ich dlhšej cesty po indotichomorskej oblasti. Na Taiwane majú rokovať o vzťahoch s USA, regionálnej bezpečnosti, obchode a globálnych dodávateľských reťazcoch aj o klimatickej zmene.

Taiwan 2. augusta navštívila predsedníčka Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiová. Peking to označil za provokáciu a následne zvýšil hospodársky a vojenský nátlak na tento autonómny ostrov. V jeho okolí usporiadal niekoľkodňové vojenské cvičenia.