Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Tajani: Británia by mala pri odchode z EÚ zaplatiť aspoň 60 mld. eur

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani. Foto: TASR/AP

Takzvaný zákon o rozvode je najväčšou prekážkou rokovaní o vystúpení Spojeného kráľovstva z bloku, ktoré je naplánované na marec 2019.

Berlín 13. novembra (TASR) - Británia by mala zaplatiť najmenej 60 miliárd eur v rámci finančného vyrovnania pri odchode z Európskej únie (EÚ), aby si splnila svoje záväzky. Uviedol to predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani v rozhovore pre noviny z mediálnej skupiny Funke.

Takzvaný zákon o rozvode je najväčšou prekážkou rokovaní o vystúpení Spojeného kráľovstva z bloku, ktoré je naplánované na marec 2019. EÚ požaduje, aby Británia sľúbila, že si splní svoje finančné povinnosti v rámci konkrétnych záväzkov.

Tajani na otázku mediálnej skupiny Funke, akú sumu má Británia zaplatiť, povedal: "Podľa môjho názoru by to malo byť aspoň 60 miliárd eur."

"Ak by EÚ akceptovala menšiu sumu, európski občania by museli vyrovnať rozdiel. Ale prečo by Nemci, Taliani, Španieli alebo Holanďania platili za britský zákon?" spýtal sa v rozhovore, ktorý mediálna skupiny Funke zverejnila v pondelok.