Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Tajfún Rai si na Filipínach vyžiadal už 389 obetí

Obyvatelia nesú veci, ktoré im zostali po vyčíňaní tajfúnu Rai v meste Surigao, na centrálnych Fiipínach 17. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Tajfún vtrhol na východné pobrežie Filipín 16. decembra: zrovnával domy zo zemou, poškodzoval budovy a verejnú infraštruktúru, vyvracal stromy a spôsobil záplavy aj zosuvy pôdy.

Manila 27. decembra (TASR) - Počet obetí najsilnejšieho tohtoročného tajfúnu na Filipínach stúpol na 389 a 64 ľudí je stále nezvestných, oznámil v pondelok národný úrad pre odstraňovanie následkov katastrof. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Tajfún Rai postihol vyše štyri milióny ľudí v stredných a južných provinciách krajiny – vrátane 570.906 osôb, ktoré museli opustiť svoje domovy, dodal úrad.

Rai tiež zničil súkromnú a verejnú infraštruktúru, ako aj poľnohospodársku úrodu v celkovej hodnote 22 miliárd pesos (441 miliónov dolárov).

Muž kráča okolo zničených domov po tom, ako sa oblasťou prehnal tajfún Rai v meste Talisay, na centrálnych Fiipínach 17. decembra 2021.
Foto: TASR/AP


Tajfún vtrhol na východné pobrežie Filipín 16. decembra: zrovnával domy zo zemou, poškodzoval budovy a verejnú infraštruktúru, vyvracal stromy a spôsobil záplavy aj zosuvy pôdy.

Vo väčšine zasiahnutých oblastí poškodil elektrické vedenie a prerušil telekomunikačné spojenie a očakáva sa, že v mnohých oblastiach bude elektrina obnovená až v januári.

Autá prechádzajú okolo strhnutých stĺpov elektrického vedenia po vyčíňaní tajfúnu Rai meste Surigao na juhu Filipín v nedeľu 19. decembra 2021.
Foto: TASR/AP


Jednou z najhoršie zasiahnutých oblasti je stredofilipínska provincia Bohol, ktorá hlásila k pondelku 109 úmrtí. Blízka provincia Cebu hlásila najmenej 96 mŕtvych.

Pohotovostné čaty a humanitárni pracovníci prirovnávajú škody spôsobené Raiom k Haiyanu, najsilnejšiemu tajfúnu, aký kedy postihol Filipíny.

Haiyan usmrtil v novembri 2013 až 6300 ľudí a vyhnal z domovov vyše štyri milióna obyvateľov.

Filipínske súostrovie zasiahne každý rok priemerne 20 tropických cyklón.