Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tajné služby USA: Putin dostáva nepravdivé informácie o ruskej armáde

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin, 30. marec 2022. Foto: TASR/AP

Tajné služby tiež zistili, že Putin nie je úplne informovaný ani o rozsahu škôd, ktoré ruskej ekonomike spôsobujú sankcie uvalené Spojenými štátmi a ich spojencami.

Washington 30. marca (TASR) - Predstavitelia amerických tajných služieb zistili, že ruský prezident Vladimir Putin dostáva od svojich poradcov nepravdivé informácie o výkone, aký podávajú ruské sily na Ukrajine. V stredu to vyhlásil jeden z predstaviteľov USA, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AP.

Predstaviteľ pod podmienkou anonymity povedal, že toto zistenie spravodajské služby nedávno odtajnili - Putin sa podľa nich cíti nesprávne informovaný o ruskej armáde, a preto teraz medzi ním a vysokopostavenými predstaviteľmi obrany neustále vládne napätie.

Tento predstaviteľ neuviedol podrobnosti o dôkazoch, na základe ktorých dospeli tajné služby k takémuto zisteniu.

Kruhy spravodajských služieb však podľa neho dospeli k záveru, že Putin nevedel, že armáda využíva a stráca na Ukrajine brancov (odvedencov). Tajné služby tiež zistili, že Putin nie je úplne informovaný ani o rozsahu škôd, ktoré ruskej ekonomike spôsobujú sankcie uvalené Spojenými štátmi a ich spojencami.

Tieto zistenia dokazujú "jasné zlyhávanie v toku presných informácií" odovzdávaných Putinovi a ukazujú aj to, že Putinovi vysokopostavení poradcovia "sa mu boja povedať pravdu", doplnil americký predstaviteľ.