Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Vyše tisíc väznených Palestínčanov plánuje držať protestnú hladovku

Väzenská stráž hliadkuje vo väznici Gilboa na severe Izraela 6. septembra 2021, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Hladovku by malo v piatok začať držať 1380 väzňov. Ďalší sa k nim majú pridať neskôr. Židovský štát celkovo zadržiava viac ako 4000 Palestínčanov.

Jeruzalem 14. septembra (TASR) - Takmer 1400 Palestínčanov väznených v izraelských väzniciach plánuje držať hladovku na protest proti neľudským podmienkam. Informovala o tom v utorok palestínska samospráva. Správu priniesla agentúra AFP.

"V (izraelských) väzniciach je situácia veľmi zlá, preto budú držať hladovku," povedal AFP vedúci komisie palestínskej samosprávy pre väzňov.

Hladovku by malo v piatok začať držať 1380 väzňov. Ďalší sa k nim majú pridať neskôr. Židovský štát celkovo zadržiava viac ako 4000 Palestínčanov.

Minulý týždeň v pondelok utieklo šesť palestínskych väzňov z prísne stráženého väzenia Gilboa na severe Izraela. Útek šestice mužov bol považovaný za jeden z najzávažnejších v dejinách krajiny. Všetci väzni na úteku boli považovaní za veľmi nebezpečných a izraelské bezpečnostné zložky po nich spustili rozsiahle pátranie. Štyroch z nich už stihli dolapiť.

Podľa komisie palestínskej samosprávy pre väzňov boli po tomto incidente stovky Palestínčanov prevezených do iných väzníc. Dozorcovia im údajne zhabali osobné veci. Nahnevaní väzni v reakcii na to založili požiare vo viacerých žalároch.