Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Takmer 150 000 vnútorne vysídlených detí na Mali nemá rodné listy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Chudobný vnútrozemský štát Mali bojuje s džihádistickým vzbúreneckým hnutím už 11 rokov.

Niamey 21. novembra (TASR) - Takmer 150.000 detí vysídlených v dôsledku násilia v džihádistami sužovanom Mali nemá rodné listy, pričom v dôsledku tejto skutočnosti im môže byť odopreté vzdelanie, upozornila v pondelok Nórska rada pre utečencov (NRC). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Tieto deti buď o rodné listy prišli v čase úteku svojich rodín z domova, alebo im v dôsledku nefunkčných občianskych služieb v ich konfliktom zmietanej vlasti jednoducho žiadne vydané neboli, uviedla rada v tlačovom vyhlásení.

"Bez nich je deťom znemožnený oficiálny nástup do škôl, ako aj vykonanie skúšok a získanie vzdelávacích certifikátov," dodala NRC s tým, že výsledkom tejto situácie je takýmto deťom odopieraná aj možnosť v budúcnosti sa zamestnať.

V auguste tohto roka zaznamenali v Mali dovedna 422.620 vysídlených obyvateľov, pričom k tomuto počtu dospeli OSN i tamojšie úrady. Z nich viac ako polovica vysídlených detí – 148.600 – "nemá štátom vydané rodné listy preukazujúce ich právnu identitu," uviedla NRC a označila tento počet za "ohromujúci".

"Ak táto otázka nebude vyriešená predtým, než tieto deti dosiahnu dospelosť, hrozí, že im bude odopretá sloboda pohybu. Nebudú mať právo voliť ani vlastniť či prenajímať nehnuteľnosť," upozornila rada.

Chudobný vnútrozemský štát Mali bojuje s džihádistickým vzbúreneckým hnutím už 11 rokov. Z 20 miliónov obyvateľov je na humanitárnu pomoc odkázaných zhruba 7,5 milióna, vyplýva z údajov OSN.