Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Takmer 600.000 ľudí hlasovalo v primárkach v Honkongu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Primárky sa uskutočnili dva týždne po tom, ako Čína prijala sporný zákon o národnej bezpečnosti v Hongkongu.

Hongkong 12. júla (TASR) - Takmer 600.000 obyvateľov Hongkongu počas víkendu hlasovalo v neoficiálnych primárkach, ktoré zorganizoval prodemokratický tábor s cieľom vybrať spoločného kandidáta pre septembrové parlamentné voľby. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

Primárky sa uskutočnili dva týždne po tom, ako Čína prijala sporný zákon o národnej bezpečnosti v Hongkongu. Tento zákon podľa kritikov obmedzí slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala túto bývalú britskú kolóniu pod svoju správu.

Ľudia počas víkendu prišli hlasovať aj napriek tomu, že hongkonský minister pre ústavné záležitosti Erick Tsang minulý týždeň upozornil, že primárky môžu byť v rozpore s novým zákonom o národnej bezpečnosti.

Hongkonský prodemokratický tábor tvorí viacero politických strán. Tieto strany sa podľa AP snažia vytvoriť spojenectvo a využiť primárky na to, aby v septembrových voľbách postavili najlepších možných kandidátov. Cieľom je získať väčšinu v hongkonskej Legislatívnej rade, v ktorej majú v súčasnosti prevahu pročínski zákonodarcovia.

Prodemokratickí aktivisti na organizáciu primárok získali financie prostredníctvom crowdfundingu. V prípade, že v parlamente získajú väčšinu, plánujú zamietnuť rozpočet miestnej vlády. Na základe hongkonskej ústavy musí správca Hongkongu odstúpiť v prípade, ak zákonodarcovia dvakrát zamietnu niektorý z dôležitých legislatívnych návrhov, akým je napríklad rozpočet, píše AP.

Súčasná správkyňa Hongkongu Carrie Lamová nový zákon o národnej bezpečnosti podporuje a popiera tvrdenia, že by potláčal slobody miestneho obyvateľstva.