Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Takmer polovica EÚ vyjadrila znepokojenie nad maďarským LGBTIQ zákonom

Ilustačné foto. Foto: TASR/AP

Podľa signatárov vyhlásenia zákon prijatý v Maďarsku diskriminuje LGBTIQ ľudí a porušuje právo na slobodu prejavu pod zámienkou ochrany detí.

Luxemburg 22. júna (TASR) - Takmer polovica členských krajín Európskej únie vyjadrila v utorok "vážne znepokojenie" nad maďarským zákonom, ktorý podľa nich diskriminuje LGBTIQ komunitu, informovala agentúra AFP.

"Stigmatizácia LGBTIQ ľudí zreteľne porušuje ich základne právo na dôstojnosť, tak ako je stanovené v Charte EÚ a medzinárodnom práve... Začlenenie, ľudská dôstojnosť a rovnosť sú základnými hodnotami našej Európskej únie, preto nesmieme robiť nijaké kompromisy v súvislosti s nimi," píše sa v spoločnom vyhlásení, ktorého iniciátorom bolo Belgicko.

Vyhlásenie podpísalo 13 z 27 krajín EÚ, a to okrem Belgicka Nemecko, Francúzsko, Luxembursko, Španielsko, Fínsko, Švédsko, Írsko, Dánsko, Holandsko, Estónsko, Litva a Lotyšsko.

Podľa signatárov vyhlásenia zákon prijatý v Maďarsku "diskriminuje LGBTIQ ľudí a porušuje právo na slobodu prejavu pod zámienkou ochrany detí".

Toto vyhlásenie vzišlo zo stretnutia ministrov zahraničných vecí krajín EÚ v Luxembursku zameranom na otázky práva v Poľsku a Maďarsku, ktoré sa dlhodobo odkláňajú od hodnôt EÚ. Na stretnutí sa zúčastnil aj maďarský šéf diplomacie Péter Szijjártó, ten argumentoval tým, že zákon je "namierený len proti pedofilom".

Zákon o ochrane pred pedofíliou, ktorý maďarský parlament schválil minulý utorok, bol rôznymi pozmeňujúcimi návrhmi rozšírený aj o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi mladými ľuďmi. Zákon stanovuje, že mladí ľudia pod 18 rokov nesmú byť v školách vystavovaní "pornografickému obsahu" alebo akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnej strany "podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu".