Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Takmer polovica ukrajinskej energetickej siete je stále poškodená

Na archívnej snímke z 27. novembra 2022 staršia žena, ktorá odmietla evakuáciu, si preberá cez okno krabicu s potravinami od miestnej charitatívnej organizácie v nedávno oslobodenom ukrajinskom meste Cherson na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nemalo v prvý zimný deň zabezpečené dodávky elektrickej energie na Ukrajine takmer šesť miliónov ľudí.

Kyjev 1. decembra (TASR) - V dôsledku ruských útokov je stále poškodených 40 percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry, oznámila vo štvrtok najväčšia súkromná ukrajinská energetická firma DTEK. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

"Rusko zničilo svojimi teroristickými raketovými útokmi 40 percent ukrajinského energetického systému... Technici robia všetko pre to, aby stabilizovali situáciu týkajúcu sa energetických dodávok," uviedla DTEK vo vyhlásení na sociálnych sieťach. Podľa spoločnosti pracujú jej technici "vo dne aj v noci", aby infraštruktúru čo najrýchlejšie opravili.

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nemalo v prvý zimný deň zabezpečené dodávky elektrickej energie na Ukrajine takmer šesť miliónov ľudí. Americkí aj európski predstavitelia obviňujú Moskvu, že sa úmyselne zameriava na ukrajinskú energetickú sieť. Snaha takýmto spôsobom odstrihnúť ľudí od elektriny a vykurovania sa podľa nich rovná vojnovému zločinu.